ייעוץ ניהולי
הנתונים ששווים לכם זהב
פיצוח נתוני הדאטה בתעשייה והפיכתם לתובנות עסקיות הוא שיזניק את הארגון וישפר את הפריון שלו. על רצפת הייצור של כל תעשייה “שוכב” כסף, אבל מי ישכיל להרים אותו?
על ארבעה אתגרים דיברה התעשייה: איכות, מהירות, גמישות ויעילות. אם בעבר התפיסה היתה שמספיק יתרון תחרותי אחד, הרי שעם פתיחת השווקים הצרכנים למדו לבקש את הכי-הכי: הכי טוב, הכי מהיר וזה שהכי מתאים לצרכים שלהם. לכן אם עסק רוצה לשרוד היום, הוא צריך לשים דגש על כל הארבעה.
בשביל לעמוד באתגר הזה יש להסתכל על הארגון באופן רחב, והדרך להתמודד עם השינוי היא להכניס טכנולוגיות עיבוד מידע: הן מאפשרות לארגון לקחת את הנתונים שהוא מייצר ולהפוך אותם לנוסחה מנצחת. על רצפת הייצור של כל תעשייה, מסורתית או מתקדמת, של מפעלי הרכבה ואפילו על זו שבתחום הקמעונאות, נאספים הרבה מאוד נתונים. כאשר הם עומדים בפני עצמם הם לא מספקים את המידע הדרוש, אבל עיבוד נכון של הנתונים יהפוך את הדאטה למפתח להצלחה ולשיפור הפריון.
הקופסה השחורה של הארגון
פריון העבודה בישראל הוא מהנמוכים בעולם המערבי, ובכל הנוגע לפריון בתעשייה – ישראל מדורגת במקום האחרון, כך עולה מדו”ח של ארגון ה-OECD אשר פורסם באפריל 2019. המדד של תוצר נמוך לשעת עבודה בעייתי אף יותר כשלוקחים בחשבון שהתעשייה מהווה קטר מרכזי בכלכלת ישראל, וזו הסיבה שחשיבות ניהול הדאטה היא גדולה ומשמעותית כל-כך, במיוחד בתחום זה.
ביג דאטה, ובעברית נתוני עתק, הם כמויות גדולות במיוחד של נתונים ומידע המתקבלים בארגון. בפייסבוק אלו תמונות והעדפות גולשים, בגוגל – נתוני חיפוש ומידע, ובאמזון מתקבלים מדי יום מיליוני נתונים על הזמנות ורכישות, כתובות, תשלומים, דירוגים, ביקורות ואפילו שיח גולשים במדיה החברתית. אבל לא רק לחברות הענק הגלובליות יש ביג דאטה. לכל ארגון יש יותר דאטה ממה שנהוג לחשוב, גם אם הוא אינו משופע בטכנולוגיה. רצפת הייצור מייצרת לא רק מוצרים, אלא גם נתוני ייצור, מלאי, מוצרים ועוד. ניתן גם לאסוף נתונים על כח-אדם, אנרגיה, שעות עבודה, זמני ייצור ועצירה, נתוני איכות ומה לא. הקסם בנתונים האלה הוא היכולת לנהל אותם ולדעת לחבר בין כל סוגי המידע לכדי תובנות שיזניקו את הפעילות העסקית של הארגון.
את הנתונים מעבדים לאינפורמציה שתקל על קבלת תובנות עסקיות כדי לעמוד באתגרי התעשייה: לייצר מוצרים איכותיים במהירות, תוך גמישות ויעילות. הדאטה הזו היא כמו הקופסה השחורה של כל עסק; יש מי שמשתמש בה על מנת להתאים לגולש מוצרים, פרסומות וחווית לקוח, ויש מי שמשתמש בה כדי להתמודד עם בעיות עסקיות ותפעוליות.
היכן מתחבא הכסף?
מטרת ניהול הדאטה היא להעלות את הפריון. אם מייצרים דוחות נכונים מתוך הנתונים ולומדים מהם, אז ההכנסות גדלות, הרווחיות מזנקת, הכסף נכנס לכיס ומדד הפריון עולה. את ניהול הדאטה וניתוחה אפשר ליישם במחקר, מודיעין, מיפוי וחישוב תהליכים. בתעשייה משמשים הנתונים לזהות ולחזות בעיות בפסי ייצור, לטפל בבעיות של רווחיות מוצרים ולהבין מה מכרסם בפריון.
נתוני הביג דאטה שווים זהב, וניתן להשוות אותם לכסף ששוכב על הרצפה. החוכמה היא להבין איפה מתחבא הכסף: איזה מקום בארגון אינו יעיל או היכן התמחור לא נכון. זה יכול להיות ציוד ישן ולא מתאים שבגללו הייצור לוקח יותר זמן או שהוא מושבת לעיתים תכופות יותר ועוצר את התפוקה; ואלו יכולות להיות בעיות באיכות המוצר או בעודף משאבים אנושיים, כמו מטה רחב או עובדים שלא תורמים לפריון. בעזרת הדאטה אפשר, לדוגמה, לצפות מבעוד מועד מתי תושבת המכונה, ולמנוע את עצירת קווי היצור שתגרום להפסד כספי.
עם ניתוח נכון והכוונה – אין גבול למה שאפשר לעשות עם מסקנות שהופקו מנתונים. האתגר המרכזי הוא למצוא את המקומות שמהם מפיקים את התובנות המשמעותיות ביותר לארגון בשביל לאפשר הסתכלות רחבה, אך ממוקדת, על כל המחלקות בזמן אמת, במטרה לשפר תהליכים ולנתח בעיות שורש. הדאטה מאפשרת לפצח את הבעיה ולייצר לחברה ערך אמיתי שמאפשר לה להרוויח, לשפר את סביבת העבודה ולהעלות את הפריון. אם גם אצלכם יש כסף ששוכב על הרצפה, לא תרימו אותו?
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!