סביבה, תכנון
עיר חכמה דורשת תכנון חכם
מאמצים רבים מושקעים בשנים האחרונות להפיכת הערים לחכמות יותר. יזמים פרטיים, חברות תקשורת וקובעי מדיניות הבינו שהחיים בעיר ודרך ניהולה עתידים להשתנות ללא היכר בשנים הקרובות, כשטכנולוגיות ואפליקציות יהיו הכלי המרכזי לניהול העיר והממשקים בינה לבין התושבים. ישראל, ה- ת,Start-up Nation מרכזת מאות סטארט-אפים שמפתחים טכנולוגיות עיר חכמה לשיפור וייעול השירותים לאזרח, שיפור הניהול העירוני והממשק עם התושבים, צמצום בעיות תחבורה וזיהומים בעיר, חיסכון באנרגיה והפיכת העיר לירוקה ובטוחה יותר.
במגרש העיר החכמה משחקים היום ארבעה שחקנים מרכזיים: סטארט-אפים – מפתחי הטכנולוגיות, חברות התקשורת אשר במידה מסוימת מובילות היום את התחום, רשויות מקומיות ומתכנן הערים אשר באופן מסורתי מייצג את גוף הידע המקצועי בכל הקשור לתכנון וניהול עיר.
עבור היזמים ב-Startup Nation הקמת סטארט-אפ מלווה בתמיכה איתנה, שפועלת כמו מכונה משומנת. חממות ואקסלרטורים מלווים את המיזמים, ומעניקים להם הדרכות וליווי צמוד מצד יזמים ומנטורים מצליחים אחרים. החממות מסייעות ליזמים לצלוח את גיוס הכספים, את שלבי הפיתוח הראשונים עד לשלב השקת המוצר, ובעיקר לשרוד בשוק הקשוח והרווי.
צמיחה מתוך חממה מתאימה במידה רבה לסטארט-אפים המתמקדים בפיתוח מוצר. עם זאת, כאשר מדברים על סטארט-אפים שמפתחים טכנולוגיה לעיר חכמה, יש צורך לעבור לשיח של תהליכים ולא של מוצר. העיר היא יצור חי ונושם, המשתנה ומתפתח לאורך הזמן. על טכנולוגית עיר חכמה להתמקד באנשים, בקהילות, ולתת את הדעת למורכבות העירונית איתן מתמודדים מקבלי ההחלטות בעיר. על היזמים לשאול עצמם האם טכנולוגיה מבוססות סנסורים חכמים האוספים ומנתחים מידע על מים, פסולת, אוויר ותחבורה באמת הופכים את העיר לחכמה ותורמים למקבלי ההחלטות בעיר, או שמא הם רק עוזרים בהצגה אטרקטיבית של המידע?
בצד השני עומדות הרשויות המקומיות, עם אינטרס להטמיע בערים טכנולוגיות מתקדמות שייסעו להם בקבלת החלטות טובות ויספקו שירות טוב יותר לתושב. הרשויות מתקשות להכיל את המיזמים הרבים המתדפקים על דלתותיהם – ובצדק. נוצר עומס ובלבול כאשר יזמים רבים מתדפקים על דלתם עם מיזמים שונים ומגוונים, בעלי פוטנציאל השפעה אך לא תמיד ניתן לחזות האם יתאים להטמעה בעיר. לעיתים קרובות מציעים היזמים הצעות מפתות, שקשה לסרב להן, כמו הרצת פיילוט ללא עלות לצורך הדגמת יכולות. ריבוי של יוזמות אלו מציף פתרונות נקודתיים לבעיות נקודתיות המנוהלות על ידי גורמים שונים בעירייה. סופם של מהלכים אלו – בלבול, חוסר אחידות וריבוי מידע, עובדה היוצרת קושי בתכלול הרעיונות והטכנולוגיות שאמורות להקל על העיר להפוך את העיר ל’עיר חכמה’.
בנקודה הקריטית הזו נכנס לתמונה השחקן הרביעי של המשחק, המתכנן העירוני. המציאות המבלבלת יכולה במידה רבה להימנע באמצעות שימוש נכון בידע ובתפיסות הוליסטיות של אנשי המקצוע שיודעים לראות ולנתח את התמונה הכוללת של העיר. רק עם ראייה הוליסטית, אינטגרטיבית, של העיר יכול המתכנן העירוני ולהכווין תהליכי הטמעת טכנולוגיות עיר חכמה.
פוטנציאל התרומה של המתכננים העירוניים, הבקיאים בתהליכים הדינאמיים העירוניים, היא בפיתוח ושיפור הטכנולוגיות והפיכתן לכלי חכם לניהול העירוני. למתכננים יש את היכולת לתרום לטכנולוגיה כבר בשלבי הפיתוח הראשונים של המוצר, מתוך הבנה מעמיקה האם הטכנולוגיה מתאימה לעיר, לתושבים והאם היא תעניין את מקבלי ההחלטות. ובהמשך, לסייע בתעדוף אופי פיתוח המוצר מתוך ההיכרות עם הרגולציה בעיר, התהליכים התכנוניים המתרחשים בה והמורכבות העירונית. חשוב לזכור כי עיר אחת אינה דומה לאחרת ועל הפתרונות להיות מותאמים בהתאם.
הערך המוסף הגדול ביותר הוא במתן עזרה ותמיכה בניהול וניתוח המידע המתקבל לאורך זמן ובפיתוח כלי אסטרטגיה ומדיניות לשיפור ולייעול ההתנהלות העירונית בהתאם. ניתוח מקצועי ואינטגרציה של המידע מסייע במתן פתרונות אפקטיביים ליישום.
תרומת המתכננים העירוניים לערים החכמות בכל שלבי האבולוציה של העיר החכמה, משלב הפיתוח טכנולוגיה דרך ניהולן ועד הטמעת הממשק מול התושב, צריך לצוף ולעמוד לנגד עיניהם של כל המעורבים בתחום. שילוב ידע והיכולות מקצועיות עם העולם הטכנולוגי הוא שבאמת יהפוך את הערים לחכמות.
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!